top of page
  • Poza scriitoruluiAndrei Darie

Sfârșitul broad match modifier

Probabil ați început să vedeți de aseară, pe diferite pagini, grupuri, update-ul legat de schimbarea care va afecta broad match modifier și phrase match.


Anunțul oficial de la Google este aici.


Ca de obicei, cu orice schimbare majoră la Google Ads, primul sentiment pe care îl trăim este o ușoară panică. 🙂 Eventual, ne apar niște flashbacks din trecut: exact-ul nu mai e exact, bid adjustments sunt ignorate de multe strategii de bidding, sau, mai proaspăt, search terms report începe încet încet să devină o amintire frumoasă.


Foarte mulți specialiști folosesc broad match modifier, iar vestea de ieri cu siguranță nu le-a picat bine. Totuși, hai să vedem dacă e cazul să ne panicăm sau nu.


Schimbarea BMM-urilor și Phrase Match, pe scurt


schimbare BMM Phrase match
Sursă: support.google.com

În două săptămâni, Google va începe să implementeze schimbări în modul de funcționare a match types. Cuvintele broad match modifier (de exemplu +agentie +PPC) și cuvintele Phrase ("agentie ppc") vor avea un comportament similar.


Dacă înainte BMM însemna că ne afișăm la căutările care conțin cuvintele cheie, oriunde în textul căutării, acum va fi luată în considerare intenția.

Intenția nu e un metric pe care îl vedem în Google Ads 🙂, lucru care va însemna mai puțin control în mâinile specialiștilor.


Conform Google, acest lucru ar trebui să ne ajute. De exemplu, pentru cuvântul cheie +agentie +ppc, nu ar trebui să ne afișăm cu reclama la o căutare ca ”ppc pentru o agenție de turism”, lucru care se întâmplă acum, dacă nu avem negative.


Dacă BMM-urile vor avea mai puține afișări în urma acestui update, phrase match va câștiga niște afișări. Google ne spune că phrase match va ține cont de ordinea cuvintelor doar atunci când acest lucru este relevant. Din nou, va trebui să avem încredere că Google poate lua această decizie, la fel cum poate identifica intenția din spatele unei căutări.


Luând același exemplu, ”agenție ppc”, nu ne vom afișa la ”ppc pentru o agenție de turism”, dar ne vom afișa la ”agenție de digital marketing ppc”, lucru care înainte nu se întâmpla.Cum ne pregătim de această schimbare?


Google ne spune că nu trebuie să luăm măsuri, având în vedere că și phrase match și broad match modifier vor manifesta același comportament. În schimb, de acum încolo, ne recomandă să scriem noile cuvinte direct în phrase match,


Din Iulie 2021, opțiunea de a crea cuvinte noi pe BMM va dispărea, dar cele existente deja vor continua să funcționeze, pe comportamentul nou.


Ar trebui să observăm în conturi că volumul de trafic pe BMM va scădea ușor, în timp ce cel pe phrase match ar trebui să crească.Bun. Am înțeles ce se întâmplă, dar e de bine sau e de rău?


Depinde! 😁


Nu e plăcut să pierzi din control, dar, dacă experiența smart bidding-ului ne-a învățat ceva, este că algoritmii, în timp, devin mai performanți și decât cel mai bun specialist PPC.


E de ajuns să ne uităm la cât de bine merg cuvintele broad cu o strategie de smart bidding ca să vedem că uneori putem avea încredere în Google și lucrurile funcționează.


Va fi interesant de văzut dacă lucrurile se vor petrece cum spune Google, caz în care această schimbare nu va fi una cu un impact negativ. Din experiență, dacă Google face o schimbare care nu are impact negativ, eu o încadrez la lucruri bune!Viitorul Pay-Per-Click.


Fie că vrem sau nu, multe instrumente unde putem să aducem valoare ca specialiști se mută la Google. E normal să ne întrebăm dacă, în câțiva ani, nu vom rămâne fără job-uri.


Lucrurile merg în această direcție, dar, odată cu ele, evoluează și job-ul de specialist PPC. Vor rămâne în continuare multe moduri prin care putem aduce valoare.


Obiectivul nostru este să aducem vânzări / lead-uri în mod eficient, nu să implementăm perfect setările Google sau Facebook. Sunt sigur că vi s-a întâmplat să faceți totul corect din punct de vedere PPC și totuși să nu meargă.


Algoritmii vor prelua, în timp, tactici, însă nu au ajuns încă la nivelul unui om când vine vorba de abilitatea de a gândi o strategie sau de creativitate.


Eu unul mă simt în siguranță și nerăbdător de adaptare!

bottom of page